eTwinning projekt: Kulturne i javne ustanove zavičaja

Učenici 1.e razreda sudjelovali su u eTwinning projektu "Kulturne i javne ustanove zavičaja". Projekt je osmišljen kao igra u kojoj učenici, kroz posjete kulturnim i javnim ustanovama zavičaja, spoznaju važnosti istih.
Podijeljen je na dva dijela. Prvi dio projekta učenici su bili turisti u svom gradu. Posjetili su važne kulturne i javne ustanove, naučili čemu služe i zašto su važne ljudima. Drugi dio učenici su bili turistički vodiči te su svoje znanje o naučenim kulturnim i javnim ustanovama prezentirali  kolegama u projektu. Kroz naš projekt posjeltili smo sljedeće ustanove na području grada Gospića:

POSJET GRADU GOSPIĆU

Bili smo u posjeti Gradu Gospiću, gradonačelniku i suradnicima. Obišli smo prostorije Grada, upoznali djelatnike i saznali što je čiji posao. Gradonačelnik Karlo Starčević ugostio nas je u svom uredu gdje smo mu mogli postavljati pitanja. Nakon obilaska gradskih ureda i ureda gradonačelnika zamjenica Kristina Prša odvela nas je u gradsku vijećnicu gdje smo imali simuliranu sjednicu gradskog vijeća. Prije toga saznali smo sve o njihovim poslovima i dužnostima. Glumili smo prave vijećnike, predsjednike vijeća, zamjenike, tajnika,  predstavnike vlasti i odlučivali o važnim prijedlozima i pitanjima za nas, pa smo tako dali na glasanje prijedloge za još jedan park u gradu, ali i bazen. Svoje prijedloge morali smo obrazložiti i odgovarati na pitanja drugih vijećnika.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE GOSPIĆ

U Pučkom otvoreno učilištu dr. Ante Starčević Gospić prošli smo sve aktivnosti koje se trenutno odvijaju, pa smo tako posjetili prostorije Puhačkog orkestra i usput ponovili koje instrumente poznajemo, plesali u dvorani u kojoj treniraju naše mažoretkinje, vidjeli tkalački stan i upoznali tete koje i dalje, iako ne na originalnom već improviziranom smanjenom tkalačkom stanu njeguju tu tradiciju izrađujući prekrasne šarene torbe od recikliranih materijala koje su nazvale "Krosnica". Neizostavan je bio nastup pred "publikom" (učiteljicom i ravnateljicom POU) na pozornici.

VATROGASNA POSTAJA GOSPIĆ

Vatrogasci su nas dočekali u punoj spremi kako bi nas upoznali sa cijelim djelokrugom svog rada. Tako smo pogledali vozila koja imaju u svom voznom parku, saznali kako idu odjeveni na požare, kako izgleda kada moraju koristiti boce sa kisikom i da njihov posao nije samo gašenje požara. Da bi mogli obavljati svoj posao moraju biti u dobroj formi i vrlo oprezni. Za kraj su nam pokazali koliko visoko mogu ići vatrogasne ljestve koje se nalaze na jednom od kamiona, a vidjeli smo i demonstraciju penjanja i spuštanja užetom na njihov toranj.

KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR I RADIO GOSPIĆ

Dolaskom na radijsku postaju Radio Gospić upoznali smo djelatnike i shvatili da nam je njihov glas poznat i da ga često čujemo kad slušamo radio. Vidjeli smo kako izgleda studio, ali se i okušali u voditeljskim poslovima. Sudjelovali smo u nastanku dječje radio emisije "Vrtuljak".  Obišli smo i ostale dijelove Kulturno informativnog centra Gospić te upoznali ostale udruge i institucije koje unutar njega djeluju (TZ Ličko-senjske županije, Klaster Lika Destination, Sportski savez LSŽ...)

SAMOSTALNA NARODNA KNJIŽNICA GOSPIĆ

Samostalna narodna knjižnica i čitaonica Gospić ugostila nas je među prvima. SNK Gospić inače ima dugogodišnju tradiciju - svim prvašićima poklanja besplatnu članarinu. Ostali smo oduševljenim brojnim knjigama, ali i igračkama koje možemo posuditi, legićima, te naravno, PS igrama.

MUZEJ LIKE GOSPIĆ

Na samome kraju našeg projekta posjetili smo Muzej Like Gospić, gdje nas je dočekao vodič i proveo kroz stalni postav muzeja. Tako smo saznali da su na ovim područjima živjeli Japodi, a razgledali smo i njihov nakit, oruđe i oružje. Saznali smo još mnogo toga o našoj povijesti i važnim osobama kroz povijest s područja Like. Prošetali smo i do etnografske zbirke koja se nalazi u zasebnom drvenom objektu čija unutrašnjost i izgled podsjeća na ličku drvenu kuću. Tamo smo mogli vidjeti narodne nošnje, posuđe i namještaj kakav su koristili naši stari. Zaključili smo da su nam ove nove moderne kuće ipak bolje, većina nas ima svoju sobu, a i život nam je, uz moderne aparate i strojeve puno lakši. Svakako puno više cijenimo svoje prabake i pradjedove koji su živjeli teškim životom.

 

Naučili smo zaista mnogo, a kako smo se proveli pogledajte u galeriji fotografija.

 

Učiteljica Sanja Puškarić Delač

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 3
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 4
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 5
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 6
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 7
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 8
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 9
Osnovna škola dr. Jure TurićaMuzej 10
Osnovna škola dr. Jure TurićaPosjet gradu gospiYu 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaPosjet gradu gospiYu 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaPosjet gradu gospiYu
Osnovna škola dr. Jure TurićaPuYko otvoreno uYiliYte 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaPuYko otvoreno uYiliYte 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaRadio gospiY 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaRadio gospiY 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaRadio gospiY
Osnovna škola dr. Jure TurićaSamostalna narodna knjiYnica gospiY
Osnovna škola dr. Jure TurićaVatrogasna postaja 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaVatrogasna postaja 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaVatrogasna postaja 3
Osnovna škola dr. Jure TurićaVatrogasna postaja 4
  Projekti - Sve