Početak osnovnog školstva u Gospiću datira od 1766. godine. Broj učenika varirao je s tendencijom pada sve do početka Domovinskog rata. Tako je 1970. godine u dvije gospićke osnovne škole s područnim školama bilo 1893 učenika.
1972. godine izgrađena je nova zgrada u kojoj su boravile obje gospićke škole, a sedam godina kasnije dolazi do spajanja škola u jednu osnovnu školu.

1990. godine školu polazi 1100 učenika, dok je u domovinskom ratu broj učenika varirao, ovisno o sigurnosnim uvjetima. Te godine škola dobiva ime po znamenitom hrvatskom književniku i pedagogu s početka 20. stoljeća dr. Juri Turiću, rođenom 3. svibnja 1861. godine u Gospiću. U znak sjećanja i zahvalnosti naša škola osim što nosi njegovo ime – obilježava Dan škole na dan njegova rođenja.
Škola je u domovinskom ratu dosta oštećena budući ju je direktno pogodilo 20 neprijateljskih granata, a oko 50-ak granata palo je u okolicu škole.
Matična škola je u potpunosti obnovljena 2005. godine.

Na području naselja Gospić nekoć je bilo 15 područnih škola, a zadnjih nekoliko godina nastava se odvija samo u četiri područne škole (PŠ Smiljan, PŠ Bilaj, PŠ L. Novi, PŠ Brušane).
Od 2007. godine pri osnovnoj školi dr. Jure Turića djeluje i osnovna glazbena škola te obavlja djelatnost umjetničkog školovanja za instrumente klavir, harmoniku i gitaru.
Na inicijativu grada Gospića kao osnivača škole 2009. godine započela je dogradnja lijevog krila matične škole, odnosno 16 novih učionica.
Završetkom radova u siječnju 2011. godine svi osnovnoškolci nastavu polaze u jutarnjoj smjeni čime su zadovoljeni svi suvremeni kriteriji odgoja i obrazovanja.

Osim prednosti koje nosi rad u jednoj smjeni, naša škola u poslijepodnevnim satima otvara vrata za raznovrstan i kreativan rad kroz brojne izvannastavne aktivnosti. Ponosimo se uspješnim rezultatima učenika na županijskim i državnim natjecanjima, kao i prestižnim statusom članice međunarodne obitelji Eko-škola. Također, od 2007. godine u projektu smo UNICEF-a „Mreža škola bez nasilja“.
Naša škola iznimno njeguje tradiciju i kulturnu baštinu Like kroz folklornu skupinu „Degenija“ i Učeničku zadrugu ”Vodarica Marta”. Škola je u cijelosti opremljena žičanom i bežičnom internet mrežom, računalima, projektorima i projekcijskim platnima.
U školskoj 2022./23. godini škola broji 775 učenika u 42 razredna odjela. U školi su ustrojena dva odjela produženog boravka za učenike prvih i drugih razreda, a ustrojen je i odjel posebnog programa za učenike s teškoćama u razvoju te odgojno-obrazovna skupina za učenike do 21. godine. 

U školi je zaposleno 108 djelatnika. 

Škola raspolaže sa 45 kabineta za određeni predmet, školskom knjižnicom, dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, te školskom kuhinjom sa blagovaonicom.
U sastavu škole je i gradsko-školska sportska dvorana s dva vanjska igrališta.
Od ostalog prostora škola raspolaže sa zbornicom, uredskim prostorima i ostalih pomoćnim prostorom koji nakon uređenja odgovaraju visokim standardima koje zahtjeva suvremeni školski prostor.
Škola surađuje s Odjelom za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru i služi mu kao vježbaonica.
Trudimo se da naša škola doista bude škola znanja i u funkciji svakog učenika.
Želimo da svaki učenik, roditelj i učitelj budu ponosni što su dio ove škole!

Ravnatelj Ivica Radošević 

Povijest osnovnog školstva u Gospiću

1766

Početak osnovnog školstva u Gospiću.

1766

1970

U dvije gospićke osnovne škole s područnim školama bilo 1893 učenika.

1970

1972

Izgrađena je nova zgrada u kojoj su boravile obje gospićke škole, a sedam godina kasnije dolazi do spajanja škola u jednu osnovnu školu.

1972

1990

Škola dobiva ime po znamenitom hrvatskom književniku i pedagogu s početka 20. stoljeća dr. Juri Turiću.

1990

2007

Pri osnovnoj školi dr. Jure Turića djeluje i osnovna glazbena škola te obavlja djelatnost umjetničkog školovanja za instrumente klavir, harmoniku i gitaru.

2007

2009

Na inicijativu grada Gospića kao osnivača škole započela je dogradnja lijevog krila matične škole, odnosno 16 novih učionica.

2009

2011

Završetkom radova svi osnovnoškolci nastavu polaze u jutarnjoj smjeni čime su zadovoljeni svi suvremeni kriteriji odgoja i obrazovanja.

2011