Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

Internet je postao dio svakodnevice, a društvene mreže i brojne aplikacije mijenjaju način učenja, druženja i rada, naročito u doba pandemije. Korištenje interneta ima prednosti (rad od kuće, nastava na daljinu), ali i stavlja pred nas brojne izazove, napose one vezane uz internetsku sigurnost. Djeca i mladi jedna su od najranjivijih skupina, stoga ih trebamo naučiti pametnom i odgovornom korištenju interneta.

Roditelji mogu nadzirati i ograničiti vrijeme koje dijete provodi na internetu uz besplatne aplikacije (Dinner Time, Kids Place). Naravno, treba uzeti u obzir djetetovu dob te postaviti okvirna pravila u dogovoru s djetetom, kako se ono ne bi osjećalo napadnuto ili previše kontrolirano.

Također, dijete se treba potaknuti na zaštitu privatnih podataka na internetu, pri čemu se misli na javno objavljivanje osobnih i intimnih informacija (adresa, fotografije, datum rođenja), kao i objavljivanje tuđih podataka bez suglasnosti treće osobe.

Čak i kada ne objavljujemo javno privatne informacije i podatke na internetu, postoje razni zlonamjerni programi koji ih pokušavaju ukrasti. Preporuka je, stoga, korištenje različitih lozinki za servise na internetu, korištenje potvrde u dva koraka (slanje dodatnog koda na mobitel prilikom prijave na neki servis) i oprez prilikom prihvaćanja zahtjeva za prijateljstvo.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, u suradnji sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), pokrenulo program zaštite sigurnosti djece na internetu s ciljem edukacije roditelja i djece. U tu svrhu, HAKOM je pripremio video i brošuru koja sadrži korisne informacije i savjete vezane uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu osobnih podataka te načine prepoznavanja elektroničkog uznemiravanja i nasilja.

Više informacija dostupno je na sljedećim poveznicama:

HAKOM www.hakom.hr, zastita-djece@hakom.hr

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET www.csi.hr, tel. 0800 606 606 (besplatan i anoniman telefon za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu)

HRABRI TELEFON www.djeca.hrabritelefon.hr, tel. 116111, 0800 0800

POLIKLINIKA ZA ZAŠTITU DJECE  I MLADIH GRADA ZAGREBA www.poliklinika-djeca.hr

ANONIMNA PRIJAVA ILEGALNOG SADRŽAJA www.csi.hr/hotline/

APLIKACIJA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA redbutton.gov.hr (namijenjena je svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanje ili zlostavljanja djece)

EU KIDS ONLINE www.hrkids.online

Voditeljica školskih preventivnih programa

Antonija Prpić, školska psihologinja