Festival znanosti – 4. svibnja 2022.
U ovogodišnjem Festivalu znanosti u OŠ dr. Jure Turića u Gospiću, dr. sc. Danijela Birt Katić, Sveučilište u Zadru i studentica Ivana Starčević uz pomoć učiteljice povijesti Antonije Rosandić održale su predavanje i radionicu pod naslovom „ Etnolozi na zadatku: Kako su kuhali i živjeli naši stari?“
S obzirom da je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti „Život“ ovim smo predavanjem i radionicom nastojali približiti učenicima na koji se način etnologija bavi svakodnevnim načinom života odnosno koje su to teme koje etnolozi istražuju kako bi razumjeli kulturu i život čovjeka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Ove se godine navršava 30 godina od smrti od jednog od utemeljitelja hrvatske etnologije Milovana Gavazzija (Gospić, 18. III. 1895 – Zagreb, 20. I. 1992).
Uz glazbu, narodne običaje i druge teme, Milovan Gavazzi istraživao je peku, posebice načine na koji se peka izrađuje i koristi u pripremi jela.
Učenici 7.c razreda slušali su predavanje o radu Milovana Gavazzija i njegovim istraživanjima kaluđerovačkih lončara. Radionici se pridružio Nikola Baričević Briks učenik Frane Arbanasa posljednjeg kaluđerovačkog lončara. Učenici su se iskazali u crtanju i modeliranju peke, ali i poznavanju svoje lončarske baštine. Učenice, članice FS „Degenija“, za ovu su prigodu obukle svoje nošnje.
Predavanjem su učenici dobili odgovore na pitanja: Odakle (pek(v)a u našoj kuhinji? Kako i koja hrana se pripremala pod pekom? Kakve veze imaju peka i pekač kruha? Što spaja peku, čripnju, pokljuku i sač.
Učiteljica povijesti Antonija Rosandić