Dostojanstveno obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dana 16. studenog 2022. g., u dane kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u sjećanje na dane kada je 1991. g. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji na cijelom području obrane Lijepe Naše, predavanje učenicima sedmih i osmih razreda naše škole održao je ratni zatočenik i logoraš, sada humanitarac i mirotvorac Marijan Gubina. Predavanje je održano tijekom dva školska sata, 4. sat za učenike sedmih razreda te 5. sat za učenike osmih razreda.

S velikim zanimanjem i poštovanjem za sve izgovoreno, dvjestotinjak učenika pozorno je pratilo izlaganje Marijana Gubine, ne vjerujući što jedan čovjek može proživjeti i preživjeti.

Dječak Marijan živi u sreći i veselju u Dalju sve  do svoje desete godine. Tada, kobnog 1. kolovoza 1991. g. Marijan postaje žrtva rata, lišen slobode 260 dana u kojima je bio podložan najokrutnijim oblicima nasilja. Kao kolateralna žrtva biva 260 dugih dana zarobljen, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje te nakon 6240 sati ponovno vidi svjetlo dana.

16. travnja 1992. g. biva protjeran u grupi od 50 ljudi s dijelom obitelji te pronalazi svoje utočište u Osijeku u statusu prognanika.

Traume se i dalje nastavljaju te Marijan gubi oca, oboljelog i ranjenog hrvatskog vojnika, a nakon samo godinu dana svjedoči i smrti svoje mlađe sestre. Unatoč tragedijama koje su ga pratile previše godina, Marijan ne gubi vjeru u bolje sutra. Na kraju gubi i majku.

Marijan je predstavio i svoju autobiografsku knjigu – 260 dana – djelo čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kutova.

Cilj ovoga predavanja bio je prenijeti svoje doživljaje na čovječanstvo, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku.

Predavanje je prebrzo prošlo. Zapamtili smo poruku koju nam je Marijan poslao, a ona glasi:

„Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zovu Hrvati. Sve vas pozivam da, prije nego što nekog osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate i čujete moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim… Nemojte ni vi!“

Sljedećeg dana, 17. studenoga 2022. g., sada već tradicionalno, održan je 13. videokonferencijski Sat povijesti iz Vukovara. Sudjelovalo je 14 osnovnih škola iz Republike Hrvatske među kojima je bila i OŠ dr. Jure Turića iz Gospića. 

Iz naše škole sudjelovalo je 26 učenika osmih razreda, učitelji povijesti Antonija Rosandić i Krešimir Matijević te ravnatelj Škole Ivica Radošević. Ovogodišnja tema Sata povijesti bila je „Naša pjesma – naša snaga.“

Naša škola predstavila se pjesmom „Vukovar“  koju je otpjevao učenički zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ dr. Jure Turića.

Nakon toga zapaljene su svijeće ispred Škole te smo uz molitvu i sjećanje i  ove godine odali počast svim poginulim i stradalim žrtvama Domovinskoga rata.

Kročimo dalje uživajući u svakom slobodnom i pozitivnom trenutku koji su nam omogućili hrabri hrvatski branitelji! Poginule nikada nećemo zaboraviti.

 

Novinarska grupa 

Tomislav Vukelić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure Turića75871c0a-a608-46f4-b9b8-d29ec243d9cc
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0881
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0885
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0890
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0906
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0913
Osnovna škola dr. Jure Turića6303d779-3e8a-482c-ac83-cad42e6fd1a7
  Novosti - Sve