Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

I ove godine u tjednu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 16. studenog 2021. održan je 12. po redu videokonferencijski sat povijesti iz Vukovara.  Učenici i učitelji naše škole sudjeluju u ovom projektu od samog početka 2009. godine te su se i ove godine uključili zadanom temom - masovne grobnice iz Domovinskog rata. Naziv teme  „Golubice lete u nebo“ uspješno je obradila i prezentirala učenica 8.c razreda  Magdalena Matijević. Magdalena je, uz pomoć učitelja povijesti Krešimira Matijevića i učiteljice Antonije Rosandić, obišla masovnu grobnicu Golubnjača na Ljubovu, gdje se nalazi spomenik „Ranjena golubica“ žrtvama pokolja u Širokoj Kuli,  ratnog zločina kojeg su počinili maskirani lokalni pobunjeni Srbi (pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. "SAO Krajine") nad Hrvatima iz tog sela, u svrhu etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva te prezentirala nazočnima o stradanju Široke Kule u jesen 1991. s prezentacijom "Široka Kula - zločin bez kazne”.

Sat je održan putem videokonferencije u aplikaciji Teams uz još 14 škola iz Republike Hrvatske. Nazočne je u ime svih djelatnika i učenika naše škole pozdravio ravnatelj Ivica Radošević, a sat je počeo intoniranjem hrvatske himne te odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskog rata.

Sudionike 12. sata povijesti iz Vukovara pozdravio je putem videoveze potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazivši zadovoljstvo i radost zbog organiziranja ovakvih projekata, a sve u cilju otimanja zaboravu vremena stvaranja naše domovine i pijeteta žrtvama Domovinskog rata.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, 17. studenog 2021. u 12 sati ispred škole, predsjednici razreda  (od 4. do 8.razreda), učitelji povijesti i djelatnici škole zapalili su svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

Učiteljica povijesti Antonija Rosandić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 7459
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 7462
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 7460
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 7488
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 7510
  Novosti - Sve