eTwinning projekt „Božić u srcu, pjesmi i običajima“

Učenici 4.c i 4.d razreda te članovi školske Folklorne skupine „Degenija“ tijekom prosinca 2022. i siječnja 2023. godine sudjelovali su u eTwinning projektu „Božić u srcu, pjesmi i običajima“. Glavni ciljevi projekta bili su: istražiti i upoznati tradicijske adventske, božićne i novogodišnje običaje svojeg zavičaja i ostalih krajeva Republike Hrvatske te razvijati pozitivne odnose između učenika i njegovati suradnju s partnerskim školama.

U prvoj fazi projekta učenici 4.c i 4.d razreda su pod vodstvom vjeroučitelja Franje Puškarića prikupili stare zapise i usmene predaje o ličkim običajima, vjerovanjima, pjesmama i napjevima za kola u adventskom i božićnom vremenu. To su učinili uz pomoć svojih roditelja, baka i djedova, prabaka, pradjedova i drugih starijih osoba. Rezultate istraživanja prikazali su u sastavcima, plakatima i PowerPoint prezentacijama.

U daljnje ostvarenje projekta i ovaj put uključile su se učiteljice Antonija Rosandić i Željka Šikić. Jedna učenica iz 4.d razreda i nekoliko učenika iz viših razreda, ujedno članova Folklorne skupine „Degenija“ iskoristili su vremenske prilike i u snježnom ambijentu u obližnjem Ličkom Novom snimili video priloge u kojima smo nastojali prikazati kako se nekada išlo na mise zornice, na polnoćku i misu na Božić te nakon mise zapjevalo i zaigralo kolo. U staroj kući gospođe Ljube Stilinović u Ličkom Novom snimili smo običaj sijanja pšenice na blagdan sv. Lucije i običaje vezane uz Badnjak, tj. unošenje slame, kićenje jelke, molitvu prije večere i gašenje svijeća nakon večere. Naši mladi su pritom bili obučeni u tradicionalne ličke nošnje. 

Jedan dio članova Folklorne skupine „Degenija“ sudjelovao je u prikazu običaja „šibalica“ ili „šibača“ na koncertu koji je održan u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ u Gospiću, 10. prosinca 2022. godine. Nakon toga, svi članovi Folklorne skupine „Degenija“, od najmlađih do najstarijih, želeći razveseliti svoje gospićke sugrađane, 21. prosinca 2022. godine u katedrali Navještenja BDM održali su koncert „Svim na zemlji mir, veselje ...“. Kao rezultat svih tih aktivnosti nastala je prezentacija „Božić u srcu, pjesmi i običajima“ kojom je ostvaren još jedan cilj projekta, a to je pokazati kako učenici i učitelji uspješno koriste IKT tehnologiju. Prezentaciju možete otvoriti i pogledati klikom na donju poveznicu. 

Vjeroučitelj Franje Puškarić i učiteljice Antonija Rosandić i Željka Šikić

Poveznica na prezentaciju: 

Božić u srcu, pjesmi i običajima

  Projekti - Sve