16. listopada – Svjetski dan hrane
Prije više od 2000 godina Hipokrat je napisao:
„Tvoja hrana bit će tvoj lijek.“
Da ova izreka vrijedi i danas potvrdila je nastavnica biologije Tanja Hećimović koja je u utorak, na Svjetski dan hrane održala predavanje na temu hrane. U sažetom i vrlo zanimljivom predavanju predavačica je osvijestila neke osnovne svakodnevne činjenice o hrani kao npr. što je hrana, kako djeluje na naš organizam, kolike su naše energetske potrebe u različitoj dobi i pri različitim aktivnostima te koje su tvari hranjive i zašto (ugljikohidrati i vlakna, masti, bjelančevine, minerali, vitamini, voda) i u kojim su namirnicama najviše zastupljene.
Predavačica je završila svoje izlaganje nizom vrlo korisnih savjeta o uravnoteženoj i zdravoj prehrani od kojih ističem dva općenita:
- „Uživajte u svemu što tijekom dana pojedete i popijete, ali izbjegavajte četiri bijele tvari: šećer, mast, sol i bijelo brašno!“ i
- „Jedem da bih živio, a ne živim da bih jeo!“
U raspravi nakon predavanja prisutni su dobili dodatne odgovore na neka pitanja te su zajedno s nastavnicom Tanjom razmijenili svoja mišljenja i razmišljanja o važnosti hrane u našem svakodnevnom životu.
Željka Šikić
Projekti - Sve