Naše učenice najbolje u kvizu ”Koliko poznaješ Hrvatski sabor?”

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je 10. simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola koja  se održala u ponedjeljak 8. svibnja s početkom u 12.00 sati u Sabornici. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković svečano je otvorio sjednicu i učenicima zaželio uspješan rad te na samome početku dodijelio  nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili najbolje rezultate na kvizu “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“.

Ekipa Osnovne škole dr. Jure Turića u sastavu: Matea Mataija, Anja Rukavina i Marta Šulentić, mentorica Antonija Rosandić, osvojila je prvo mjesto na ovom natjecanju koje je održano 24. ožujka 2023. godine.

Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski najzahtjevniji je edukativni program Službe za građane Hrvatskoga sabora koji se temelji na suradnji s obrazovnim institucijama diljem Hrvatske i predstavlja cjelogodišnji projekt učenika i njihovih profesora mentora. 

Na dnevnome redu 10. simulirane sjednice je "Zakon o zaštiti okoliša" i "Deklaracija o zaštiti okoliša umRepublici Hrvatskoj" koje su učenici razmatrali simulirajući rad Sabora iznošenjem stajališta radnih tijela, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima sve do odlučivanja o tekstu konačnog prijedloga zakona, odnosno  donošenja zakona te deklaracije.    

Na ovogodišnjoj simuliranoj sjednici sudjelovao je 151 učenik zastupnik i 2 učenice u ulozi tajnice i zamjenice tajnice simulirane sjednice, iz 41 škole iz svih krajeva Hrvatske. Učenici zastupnici raspoređeni su u 25 klubova zastupnika koji nose nazive po imenima škola iz kojih dolaze. Svaka škola sudjelovala je  s timom učenika koji se  predstavio jednim izlaganjem ili u ime saborskog odbora ili u ime kluba zastupnika ili u pojedinačnoj raspravi. Oni učenici u školskom timu koji nisu imali izlaganje imali su priliku replicirati na izlaganja drugih učenika. Takvim načinom rada učenici su vjerno simulirali rad stvarnog Sabora.   

Simulirajući rad zastupnika u Hrvatskome saboru, učenici srednjih škola na neposredan način usvajaju znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona što za njih predstavlja dragocjeno iskustvo. Sudjelujući u radu simulirane sjednice učenicima se također podiže razina znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te pruža mogućnost boljeg razumijevanja njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i općenito doprinosi razvoju demokratske političke kulture među mladima.

Antonija Rosandić, mentorica

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure Turića6a4da8ba-b722-44fc-9db6-7f497c81af86
Osnovna škola dr. Jure Turića74cc52d1-9fc8-438f-b644-99c3175ed2ae
Osnovna škola dr. Jure TurićaA26c64bc-b31e-430a-b69d-4fb4cc833284
Osnovna škola dr. Jure TurićaA99e1388-a294-47d6-b06b-9bfcd0971861
Osnovna škola dr. Jure TurićaE5ecbed5-6798-42da-a569-624f8697b9ee
Osnovna škola dr. Jure TurićaSimulirana sabor 1
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 6561
  Novosti - Sve