Sunčev sustav – naš dom među zvijezdama

U petak 12. ožujka 2021. godine povodom obilježavanja Noći geografije, poznati hrvatski astronom amater i astrofotograf Saša Nuić održao je u našoj školi predavanje za učenike četvrtog i petog razreda o Sunčevom sustavu.

Nažalost, zbog posebnih epidemioloških mjera, morali smo ograničiti broj sudionika.

Cijeli atrij škole postao je  svemirski brod, a mi njegova posada. Promatrajući spektakularne fotografije zvjezdanog neba, snimljene Sašinim fotoaparatom, na trenutak smo se udaljili od stvarnosti i uplovili u neku drugu dimenziju što je, zapravo, želio i sam predavač.

Svu svoju strast i ljubav prema astronomiji  uspio je prenijeti na sudionike ovog predavanja. Od prikaza eksplozije zvijezda koja je uspjela izmamiti tihe uzdahe oduševljenja, zatim zanimljivih i još uvijek u potpunosti neistraženih asteroida, Mliječne staze pa sve do planeta Sunčevog sustava.

Koliko je zapravo predavanje bilo zanimljivo, učenici su potvrdili  svojom zainteresiranošću u vidu postavljanja pitanja tijekom samog predavanja.

Uvjerena sam da će ovo predavanje potaknuti mlađe naraštaje da se jednog dana zaljube u astronomiju  pa bilo to amaterski ili profesionalno.

Na kraju bih svakako spomenula jedan bitan podatak kako je gospodin Saša snimio najbolju fotografiju Marsa iz Hrvatske. Želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu i još mnoštvo snimljenih fotografija s kojima će nas oduševljavati tijekom budućih susreta.

Učiteljica Ana Nikšić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0875
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0877
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0885
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0890
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0892
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0893
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0894
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0897
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0900
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0908
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0914
Osnovna škola dr. Jure TurićaDsc 0915
  Novosti - Sve