Projekt Misli (na) plavo

Dana 26. i 27. svibnja održan je edukativni program od strane udruge Društvo istraživača mora – 2000 milja iz Zadra s ciljem podizanja svijesti o moru među djecom osnovnoškolskog uzrasta. Sudionici edukativnog programa bili su učenici svih sedmih razreda OŠ dr. Jure Turića.

Edukativni program „Školarci misle na plavo“ provodi se u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas, a kako mi na njega“, koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt (UP.04.2.1.10.0040) „Misli (na) plavo“ za cilj ima razvoj i provedbu edukativnih sadržaja sa svrhom popularizacije "znanja o moru" među krajnjim korisnicima - djeca, mladi i opća populacija, s naglaskom na one korisnike koji se nalaze udaljenije od mora. Glavni cilj je bio približiti more djeci koja na moru ne žive te naglasiti njihovu povezanost s morem unatoč udaljenosti.

Edukativni program „Školarci misle na plavo“ bio je organiziran u četiri platforme:

1. Morski mikrosvijet

Platforma posvećena mikroskopskim organizmima i njihovom značaju, zooplankton i fitoplankton te korištenje stereomikroskopa.

2. BiŽI - Bioraznolikost životinja infralitorala

Platforma posvećena raznolikosti mora i upoznavanju sudionika sa zanimljivim činjenicama o moru te susret s nekim predstavnicima (školjkaši, bodljikaši i sl.) u akvarijima.

3. Ne KLIMAjte prirodu!

Plaftorma posvećena klimatskim promjenama i utjecaju klimatskih promjena na ljude, more i morske organizme.

4. STEAM

Platforma posvećena popularizaciji STEAM-a (Science, Technology, Engineering, Art, Math) kroz znanje o moru (Ocean literacy), odnosno predstavljanje opreme za istraživački rada biologa mora (podvodne ronilice, oprema za uzorkovanje, planktonske mreže, crpci).

Tijekom provedbe učenici su bili podijeljeni u četiri skupine te su se izmjenjivali na platformama.  Na kraju edukacije učenicima su podijeljeni poklon paketi s bogatim sadržajem.

nastavnica prirode i biologije Anita Karamarko

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaBiYi
Osnovna škola dr. Jure TurićaMorski mikrosvijet
Osnovna škola dr. Jure TurićaNe klimajte prirodu
Osnovna škola dr. Jure TurićaPoklon paket
Osnovna škola dr. Jure TurićaSteam
Osnovna škola dr. Jure TurićaUdruga
  Novosti - Sve