Predstave Mali Tesla i R.U.R. u našoj školi

U srijedu 3. svibnja 2023., kao dio provedbe EU projekta „KaRijERA i JA“ RCK Tehničke škole Karlovac, a s ciljem promocije strukovnih zanimanja, učenicima šestih i sedmih razreda naše škole organizirano je prikazivanje predstava Mali Tesla i R.U.R. (Rossumovi univerzalni roboti). 

Predstava Mali Tesla bazirana je na autobiografskim zapisima Nikole Tesle iz njegove knjige Moji pronalasci. Radnja predstave bazira se na motivima prvog dijela spomenute knjige gdje Tesla opisuje svoje odnose unutar obitelji te kako je stjecao prva znanja i interese vezane uz znanost. Cilj je predstave bio pokazati gledateljima mlađe generacije kako potencijalno u svakome od njih čuči neki „Mali Tesla“ i kako treba samo otvoriti sva svoja čula za nove spoznaje te tako iskoristiti osobne potencijale. 

R.U.R. je drama koju je 1920. napisao češki autor Karel Čapek. Smatra se prvim djelom znanstvene dramske fantastike te se u njoj po prvi put spominje riječ robot, koju je skovao Karelov brat Jozef, po modelu riječi „rabota“. U vremenu u kojem svjedočimo kako umjetna inteligencija napreduje na dnevnoj bazi, zanimljivo je vratiti se u same početke robotike kao znanosti te usporediti vizije i zamisli koje su ljudi o robotima imali nekad i danas, kada u brojnim kućanstvima postoje roboti ili robotizirani sustavi. 

Obje su predstave bile interaktivnog karaktera. 

Predstave su izveli troje glumaca Kotar teatra, a djeca su zainteresirano pratila njihovu izvedbu te ih na kraju nagradila velikim pljeskom. 

Novinarska grupa 

Tomislav Vukelić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 6232
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 6235
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 6237
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 6243
  Novosti - Sve