Molitvena akcija „Milijun djece moli krunicu“ u našoj školi i katedrali

Molitvena akcija „Milijun djece moli krunicu“, koja je službeno pokrenuta još 2005. godine, održana je i ove godine u srijedu 18. listopada u mnogim zemljama, među kojima i u Hrvatskoj. Organizira je papinska humanitarna organizacija Pomoć Crkvi u nevolji (ACN). Naša Osnovna škola dr. Jure Turića u Gospiću priključila se ovoj molitvenoj akciji u vidu školskog projekta. Ciljevi akcije i projekta bili su upoznati učenike sa samom inicijativom i aktivno sudjelovati u njezinu širenju i promicanju temeljnih društvenih i religijskih vrijednosti kao što su mir, međusobno zajedništvo, prihvaćanje drugoga, ljubav i suosjećanje s drugima, briga za zajedničko dobro. Glavna nakana na koju smo ove godine molili je prestanak rata, nasilja i siromaštva u mjestima poput Ukrajine, Nigerije, Mijanmara, Pakistana i Izraela.

U pripreme za ostvarenje  projekta uključili su se najprije vjeroučenici 6. b razreda koji su s vjeroučiteljem Franjom Puškarićem izradili prigodni plakat s motivom krunice. Budući da se u nedjelju 22. listopada, slavi Svjetski dan misija, zrnca desetice krunice izrezali su od kolaž papira u misijskim bojama. Time smo na svojevrstan način nastojali pokazati jednu od namjera ove molitvene akcije, a to je pomoći dublje razumjeti da svi (mi koji već jesmo kršćani i oni koji će djelovanjem misionara to tek postati) trebamo prihvaćati jedni druge budući da imamo zajedničkog nebeskog Oca koji nam je svima dao Mariju kao našu nebesku Majku.

Na dan održavanja molitvene akcije – projekta vjeroučenici 2. a, 8. a i 8. d te Odgojno-obrazovne skupine pod vodstvom vjeroučitelja Jelene Majer, Mirele Miočević, Franje Puškarića i Leonarde Ružička okupili su se u holu škole. Pridružili su im se župni vikar župe Navještenja BDM u Gospiću o. Marko Maglić, pedagoginja Anka Nikšić, učiteljica Ivona Hećimović i pomoćnice u nastavi. Vjeroučitelji su upoznali vjeroučenike s molitvenom akcijom i njezinim ciljevima, a potom su svi zajedno izmolili krunicu i Dječju posvetnu molitvu Majci Božjoj te napravili zajedničku fotografiju. Uvečer su ovu inicijativu podržali i vjeroučenici 6. a i 6. b razreda okupivši se i moleći krunicu u katedrali Navještenja BDM prije večernje svete mise.

Vjeroučitelj Franje Puškarić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231018-wa0030
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231018-wa0028
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231016-wa0001
Osnovna škola dr. Jure Turića20231018 143256
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231018-wa0010
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231018-wa0004
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg-20231018-wa0015
  Novosti - Sve