Mobilnost učenika u Francusku

Dvadeset i troje učenika OŠ dr. Jure Turića koji sudjeluju u projektu Erasmus+ “EU mobility and our global footprint” u pratnji triju učiteljica Anna Marie Devčić, Antonije Rosandić i Hane Štimac realizirali su svoju mobilnost u Francusku od 25. svibnja do 1. lipnja 2024.

Učenici su u Francusku, točnije u grad  Sauzé-Vaussais, stigli u večernjim satima, a nekima je to bilo prvo iskustvo putovanja zrakoplovom i brzim vlakom. Dobrodošlicu su im poželjeli roditelji i učenici domaćini s kojima su se uputili kućama.

Drugi dan boravka obilježio je zajednički izlet gradu La Rochelle na atlantskoj obali Francuske. Učenici su se tijekom putovanja autobusom do odredišta bolje upoznali razgovarajući o zajedničkim interesima, ali i kulturalnim različitostima. Prva aktivnost bila je posjet Akvariju La Rochelle koji je jedan od najvećih privatnih akvarija u Europi. Dvosatnim obilaskom upoznali su srce oceana, više od 12 000 morskih životinja i bioraznolikost Atlantika, Mediterana i Tropa.

Nakon toga, odmorili su se uz piknik na obali. U skupinama su istraživali grad La Rochelle igrajući „Escape game“, igru na temu Charlesa i Agnese, francuskog kralja i njegove supruge koji su voljeli putovati svijetom. Uspješno su riješili sve zagonetke i otkrili najvažnije točke, a dodatno iskustvo bila je kratka vožnja brodom do centra grada.

Trećega dana učenici su proveli u College Anne Frank, školi domaćina. Tijekom nastavnog dana u skupinama su prisustvovali radionici na kojoj su izrađivali jastuke za sjedenje od recikliranih materijala i u istraživačkoj šetnji gradom domaćina. Nakon ručka upoznali su se s tradicionalnim i modernim francuskim dječjim igrama koje su se organizirale u dvorištu škole i dijelom u školskoj dvorani. Završetak dana obilježila je sadnja drveta prijateljstva u društvu ravnateljice, učitelja, učenika i roditelja domaćina.

Četvrtoga dana organiziran je izlet biciklima do obližnje obiteljske farme Caunay. Na farmi su se učenici upoznali s uzgojem koza i izradom kozjih mliječnih proizvoda koje su mogli degustirati. Također su pratili proces nastanka domaćega kruha. Upoznali su se s tipičnim vrstama pšenice, radom mlina i domaćom izradom kvasca te konačnog proizvoda - kruha i slastica. Do kraja nastavnog dana učenici su se družili u školskom dvorištu. Predvečer su se oprostili i zahvalili domaćinima na gostoprimstvu.  

Peti dan započeo je putovanjem autobusom do Pariza. Nakon smještaja u hostel, slijedi razgledavanje dijela glavnog grada Francuske. Pored mnogih stoljetnih građevina raznih umjetničkih pravaca, vidjeli su i oduševili se nadaleko poznatom gotičkom katedralom Notre Dame, gradskom vijećnicom (Hôtel de Ville) izgrađene u neorenesansnom stilu još u 14. stoljeću i prekrasnom fontanom svetog Mihaela (Fontaine Saint-Michel) koja prikazuje kako nebeski vojskovođa – sveti Mihael arkanđeo pobjeđuje vraga. Poslije večere slijedio je odlazak u poznato pariško kazalište Mogador na trosatni mjuzikl Kralj lavova ili „Le Roi Lion“. Nakon završetka mjuzikla učenici su iznosili svoje dojmove i međusobno se družili.

Šestog dana u dopodnevnim satima obilazak je obilježio posjet Eifellovom tornju, najvišoj građevini u Parizu (300 m bez antene) i jednom od najprepoznatljivijih svjetskih simbola sagrađen na najvećoj zelenoj površini u Parizu Champ de Mars. Učenici nastavljaju obilazak grada šetnjom obalom rijeke Seine, posmatrajući desetine mostova koji vežu dvije obale Pariza. Najstariji je Pont Neuf ili Novi most. Šetnja avenijom Champs-Elysées do veličanstvenog Slavoluka pobjede (Arc de Triomphe) podignutom u čast Napoleonove pobjede kod Austrelitza. Slijedila je vožnja brodom rijekom Sienom ispod dvadeset i četiri pariška mosta tijekom koje su se promatrale pariške atrakcije iz drugačije perspektive.

Sedmi dan bio je rezerviran za obilazak muzeja Louvre, jednom od najvećih muzeja na svijetu, no nažalost otkazan je zbog štrajka radnika. Zato se iskoristilo vrijeme za razgledavanje kraljevske palače Louvre u čijem je dvorištu zgrada muzeja i prepoznatljivi novi ulaz La Pyramide koji je postao gotovo isto toliko popularan kao i sam muzej. Kraljevska palača najprije je bila dvorac, odnosno rezidencija francuskih kraljeva do kraja 16. stoljeća kada je zamjenjuje palača Versailles nedaleko od Pariza. Posjećuje se i predivni gradski park  Jardin des Tuileries između muzeja Louvre i trga Concorde, kome je prva vlasnica bila Katarina Medici, a javnim parkom postao je nakon Francuske revolucije.

Nakon obilaska, odmora i upijanja posljednjih pariških kadrova ovog putovanja u popodnevnim satima odlazi se prema aerodromu Beauvais na let avionom prema Zagrebu. U Gospić se stiže u ranim jutarnjim satima umorni, ali prepuni dojmova iz strane zemlje. Shvaća se značenje stare hrvatske poslovice „Svugdje pođi, ali kući dođi!“ 

 

Učiteljica Hana Štimac

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Osnovna škola dr. Jure TurićaErasmus logo
Osnovna škola dr. Jure TurićaSufinanciran logosbeneficaireserasmus-left-hr
Osnovna škola dr. Jure TurićaAvion
Osnovna škola dr. Jure TurićaAvion2
Osnovna škola dr. Jure TurićaSchool
Osnovna škola dr. Jure TurićaLa rochelle 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaLa rochelle
Osnovna škola dr. Jure TurićaEscape
Osnovna škola dr. Jure TurićaBus upoznavanje
Osnovna škola dr. Jure TurićaAkvarij
Osnovna škola dr. Jure TurićaAkvarij2
Osnovna škola dr. Jure TurićaTjelesni
Osnovna škola dr. Jure TurićaGames
Osnovna škola dr. Jure TurićaGames2
Osnovna škola dr. Jure TurićaBean 2
Osnovna škola dr. Jure TurićaBean bags
Osnovna škola dr. Jure TurićaBean Yivanje
Osnovna škola dr. Jure TurićaBikes
Osnovna škola dr. Jure TurićaBikes2
Osnovna škola dr. Jure TurićaFarm
Osnovna škola dr. Jure TurićaFarm3
Osnovna škola dr. Jure TurićaSadnja
Osnovna škola dr. Jure TurićaSadja tree
Osnovna škola dr. Jure TurićaLunch
Osnovna škola dr. Jure TurićaLion
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 0894
Osnovna škola dr. Jure TurićaLion3
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 1264
Osnovna škola dr. Jure TurićaDruYenje
Osnovna škola dr. Jure TurićaPariz
Osnovna škola dr. Jure TurićaPariz2
Osnovna škola dr. Jure TurićaSeine
Osnovna škola dr. Jure TurićaLouvre
Osnovna škola dr. Jure TurićaTeachers
Osnovna škola dr. Jure TurićaFontana
Osnovna škola dr. Jure TurićaImg 1409
  Novosti - Sve